למכור סיפור: סטוריטלינג בעולם הקמעונאות

סיפורים הם היבט מהותי מכל תרבות ומכל חברה אנושית. מאז ומתמיד, סיפורים היו הדרך שלנו להעביר מידע, ללמד לקחים, להביא להיקשרות רגשית ולפתח נאמנות סביב ערכים מסוימים שהביאו ליצירת התרבות. לכן, אין זה מפתיע שסיפורים הם גם חלק בלתי נפרד ממותגים, והם הבסיס לשיווק נכון של מותג קמעונאי. עם סיפורים – או, מה שנקרא, "סטוריטלינג" – ניתן למשוך קונים, ליצור איתם קשר רגשי ולהפוך אותם ללקוחות נאמנים.

סטוריטלינג בעולם הקמעונאות הוא מעבר לסיסמה המציינת שהחנות היא בבעלות משפחתית או שהחנות מספקת את הערך הטוב ביותר ללקוח. כדי ליצור חיבור רגשי אמיתי, כזה שיגרום ללקוחות לרצות לבקר בחנות, צריך לעורר רגשות אמיתיים. לכן, כשמספרים סיפור, מומלץ להשאיר את העובדות ואת הנתונים הסטטיסטיים מאחור ולהתמקד בעיקר ברגש.

שליטה באמנות הסיפור יכולה לחולל פלאים בדרך השיווקית שלכם. היא יכולה לעזור ללקוחות לזכור אתכם, לשים לב לעובדות הנוגעות למותג שלכם וכמובן לעורר רגשות חיוביים למותג. בנוסף, הסיפור יכול ליצור מעורבות עם הלקוחות, מעורבות שבסופו של דבר יכולה להוביל לרכישה. במילים אחרות, "סטוריטלינג" בעולם הקמעונאות הוא הדרך הטובה ביותר לפנות ללב הלקוחות ולעשות את זה בצורה רגשית, חכמה וכזו שמוכרת ללקוח. אבל איך עושים את זה? יש לנו כמה טיפים שיעזרו לכם להתחיל.

מה זה בעצם סטוריטלינג בעולם הקמעונאות?

כולנו מכירים סיפורים – אנחנו מכירים את סינדרלה, את פינוקיו ואת זהבה ושלושת הדובים. אבל איך זה מתקשר לקמעונאות, ואיך אנחנו מספרים סיפור בעולם הקמעונאי? כדי להבין את הבסיס, צריך להכיר את ארבעת האלמנטים של הסיפור:

  1. גיבור – מי הגיבור של הסיפור שלכם? האם זה אתם, הבעלים של המותג? האם זה לקוח? האם זה חבר, בן משפחה? נסו לחשוב על הגיבור של הסיפור שלכם – הוא חשוב!
  2. קונפליקט – מה הייתה הבעיה של הגיבור? חשוב להיות כמה שיותר ספציפיים כשמנסחים את הבעיה הזו. יש להשתמש ברגשות כמו תסכול, בלבול, חוסר אונים, וכדומה.
  3. פתרון – מה היה הפתרון לבעיה של הגיבור? הפתרון צריך להיות מוצר שאתם מוכרים. איך חשבתם על המוצר הזה? למה דווקא הוא הפתרון האידיאלי?
  4. תוצאות – מה היו התוצאות של השימוש בפתרון? כיצד הבעיה נפתרה? כיצד הגיבור מרגיש עכשיו, כשהבעיה שלו נפתרה?

הדבר החשוב ביותר הוא שהנרטיב צריך להיות אמיתי, או לפחות להישמע אמיתי. אתם חייבים לשכנע את הלקוחות שהסיפור שלכם אותנטי, כי אף אחד לא ירצה לקנות מאדם או מותג שמשקר…

אז יש לי סיפור – מה עכשיו?

אחרי שמצאתם את הסיפור הייחודי של המותג שלכם, המטרה היא להביא אותו לידיעת הלקוחות הפוטנציאלים. את הסטוריטלינג שלכם תוכלו להטמיע כמעט בכל אפיק שיווקי העומד לרשותכם. הנה כמה רעיונות שיעזרו לכם להתחיל:

  • אתר האינטרנט – אתר האינטרנט שלכם הוא המקום הראשון להטמיע את הסיפור, שצריך להופיע בצורה כזו או אחרת בכל אחד מהעמודים. הסיפור במלואו צריך להיכלל בדף הבית או בעמוד האודות. הסיפור הזה צריך להציג למה אתם עושים את מה שאתם עושים, איך אתם שונים מאחרים, על איזה מכשול התגברתם וכדומה. תוכלו אף לכתוב את עמוד האודות בצורת סיפור.
  • פרסומות – הסיפור שלכם, בצורה כזו או אחרת, צריך להופיע גם בכל הפרסומות שלכם (בין אם ברשתות החברתיות, בפרינט, בטלוויזיה וכו'). דרך הסיפור שלכם עליכם לעורר הזדהות אצל הלקוח, להבהיר מה המוצר שלכם יעשה עבורו, ולעורר את הרגש שאתם רוצים לקשר עם המוצר.
  • אירוע – היום הרבה מותגים וקמעונאיים עורכים אירועים, בין אם בזום או באופן פרונטלי. אירוע כזה יכול להיות המקום האידיאלי לסיפור הסיפור שלכם. תוכלו אף להפוך אותו להרצאה שדרכה תעבירו את המסרים שלכם. אירוע כזה יביא אתכם אל מול הלקוחות שלכם באופן בלתי אמצעי ויעורר רגשות בצורה האפקטיבית ביותר.

הנקודה החשובה היא לשמר את הנרטיב בכל אחד מאפיקי השיווק שלכם. ודאו שאתם משתפים את הסיפור במדיה החברתית, בנקודות המכירה, באתר האינטרנט ובכל סוג של קמפיין, ושמרו על קו אחיד.

כך עושים את זה: המותג Dove

לא נשאיר אתכם בלי דוגמה טובה. אחד המותגים הבינלאומיים שיודע לעשות סטוריטלינג כמו שצריך הוא מותג הטיפוח Dove. בשנת 2013 המותג יצר קמפיין בשם "Real Beauty" שהציג נשים שדואגות בגלל המראה החיצוני שלהן, ומתעלמות מהיופי הטבעי שלהן. דרך שורת סרטונים, הקמפיין חשף כיצד אחרים רואים אותנו באופן שונה מאוד מכפי שאנחנו רואים את עצמנו. הקמפיין יצר הזדהות גבוהה של נשים ברחבי העולם שמתמודדות עם בעיות ביטחון עצמי ודימוי עצמי.

כדי לגשת גם לפלח השוק הגברי של המותג, דאב יצרה קמפיין נוסף, ובו סיפרה סיפור אמיתי על אב שנלחם באפגניסטן ומתגעגע לתינוק שלו. המותג הביא את משפחתו עד אליו וצילם את המפגש קורע הלב. הסיפור הזה אמנם לא קשור לסבון או למוצרי טיפוח, אך בדאב השתמשו בחג "יום האב" האמריקאי כדי לספר סיפור שייצור הזדהות עבור אבות בכל רחבי העולם. חברת דאב מראה הבנה עמוקה של בעיות הצרכנים וכך יוצרת חיבור עמוק ללקוחותיה, רק בעזרת סיפור!

ולסיכום, מכרו את הסיפור – לא את המוצר

אנשים נאמנים לאנשים, ולא למוצרים. עליכם למכור את הסיפור, את הרגש, את הגיבור שלכם – ודרך אלמנטים אלו תוכלו למכור את המוצר. זו הדרך ליצור מעורבות, רגש ונאמנות. עם סיפור אפקטיבי תוכלו להפוך את המותג שלכם לבל

מאמרים נוספים