על פסיכולוגיית הצרכן: מחקר חדש של 'דלויט' בדק למה שופינג הוא חוויה תרפויטית

חברת הייעוץ הבינלאומית Deloitte ביצעה לאחרונה מחקר מעניין. המחקר חשף את המשיכה האוניברסלית של אנשים לבזבוזים ומסעות שופינג יקרים, ללא קשר לגיל, מין או רמת הכנסה.

המחקר, שסקר יותר מ-114,000 אנשים ב-23 מדינות, מצא שכמעט 80% מהמשיבים ביצעו לפחות רכישה מפנקת אחת בחודש האחרון במטרה לשפר את מצב הרוח; זאת למרות שרק 42% מהמשיבים הרגישו שהם יכולים להרשות לעצמם הוצאה שכזו!

תוצאות הסקר הפתיעו את חברת דלויט, שלא ציפתה לתשובות כל-כך חד-משמעיות. לפי החברה, אמנם ניתן היה לצפות שאנשים יפנקו את עצמם מדי פעם עם רכישות יקרות, אבל השכיחות הגבוהה מסביב לגלובוס היא מפתיעה במיוחד, וסביר כי היא בעלת משמעות פסיכולוגית.

ואכן, סוג זה של הוצאות, שידוע גם בשם "קמעונאות תרפיוטית", נחשב כאמצעי לסיפוק צרכים רגשיים והוא בעל משמעות רבה יותר מאשר רכישה חומרית בלבד. אז מה זו קמעונאות תרפיוטית, ואיך אתם יכולים להפוך גם את החנות שלכם לבעלת כוח מרגיע? יש לנו מידע חשוב עבורכם.

האם יש קשר בין בזבזנות לרמות הכנסה או מגדר? התשובה מפתיעה!

המחקר נגע בין היתר בנתונים דמוגרפיים כמו רמת הכנסה ומגדר. הוא מצא, באופן אולי מפתיע, שבזבזנות לא שמורה לבעלי הכנסה גבוהה בלבד. בעוד שלבעלי הכנסה יותר גבוהה יש יותר יכולת פיננסית לרכישות מפנקות במיוחד, הנטייה לבזבז נמצאת אצל כולנו ובכל רמות ההכנסה. לפי הסקר, נמצא כי בארצות הברית ישנם שיעורים גבוהים של בזבזנות בכל שכבות ההכנסה: 71% בקרב צרכנים בעלי הכנסה נמוכה, 79% בקרב צרכנים בעלי הכנסה בינונית, ו-84% בקרב צרכנים בעלי הכנסה גבוהה.

למרות האמור, כן נמצאו שינויים שמבוססים על הכנסה בקטגוריות של אופנה וטיפוח אישי. צרכנים בעלי הכנסה גבוהה בזבזו 70% יותר מאשר צרכנים בעלי הכנסה בינונית על מוצרי טיפוח ו-76% יותר על ביגוד ואביזרים. כמו כן, צרכנים בעלי הכנסה גבוהה נטו לבחור במותגי יוקרה ומותגי פרימיום, בעוד שצרכנים בעלי הכנסה נמוכה יותר עשויים היו לבחור באפשרויות זולות יותר, אך כאלו שעדיין נחשבות לפינוקים.

כמו כן (ואולי בניגוד לאמונה הרווחת), נמצא כי גברים נוטים לבזבז באותה מידה כמו נשים, ואף נוטים להוציא סכומים הגבוהים יותר בכ-40% כשהם עושים זאת! הסיבה יכולה להיות קשורה לכך שגברים לעיתים פחות מודעים למחיר. בנוסף, יש הטוענים שניתן לייחס את נטייתם של גברים לבזבזנות לציפייה החברתית שלא יביעו רגשות פגיעים באופן גלוי. שופינג ובזבזנות מספקים לגברים אמצעי לענות על צרכים רגשיים שאינם יכולים להביע בדרך אחרת.

אז למה אנחנו מבזבזים – והאם זה כל כך רע? 

דפוסי הוצאות יכולים להציע תובנות רבות על חייהם הפנימיים של אנשים מסביב לעולם. דפוסים אלו יכולים לחשוף צרכים רגשיים שאנשים אפילו לא מודעים אליהם, והם שופכים אור על המניעים שלנו לרכישות ובזבוזים.

הסקר בחן מניעים שונים הקשורים לרכישות היקרות ביותר של המשיבים. המניעים הבולטים מאחורי רכישות בזבזניות נשארו עקביים בכל דמוגרפיה, ללא קשר לרמת ההכנסה, והם כללו הפגת מתחים, פרקטיות, שימושיות לאורך זמן, ביטוי עצמי ואסקפיזם. אגב, נמצא כי גם עשירים מחפשים את אותם הדברים כמו כולם: נוחות והפגת מתחים!

אבל למרות שאנחנו לא פעם מתייגים בזבזנות כדבר שלילי, האם אנחנו מוכרחים להסתכל על זה כך? הכספים שאנחנו מוציאים על אסקפיזם ופינוק יכולים להיות דווקא חיוביים, לספק את הצורך שלנו בנוחות והירגעות ואף לשפר את מצב הרוח שלנו.

מנקודת מבט נוירופסיכולוגית, ההוצאות משחררות נוירוטרנסמיטורים הגורמים להנאה ותחושת רווחה. כתוצאה מכך, אולי הגיע הזמן להסתכל על התוצאות החיוביות של שופינג תרפויטי ולמסגר בזבזנות כדרך לתגמל את עצמנו על התגברות על אתגרים וקשיים.

פינוק עצמי כדבר חיובי: איך תעשו את זה גם אצלכם בחנות? 

לשופינג תרפויטי יכול להיות גם השפעות חיוביות, ואין בהכרח טעם למסגר אותו כדבר שלילי. למעשה, כקמעונאים, תוכלו להשתמש בנטייה של צרכנים לפנק את עצמם, ולעזור להם לעשות את זה נכון. ש לנו כמה רעיונות קטנים עבורכם:

  • צרו סביבה מרגיעה: עצבו את החנויות שלכם באופן כזה שיספקו אווירה רגועה ומרגיעה. תאורה רכה, פינות ישיבה נוחות וריחות נעימים יכולים לעזור ליצור סביבה מרגיעה המעודדת את הקונים לבלות יותר זמן בחנות ולהרגיש בנוח.
  • הציעו שירותים מותאמים אישית: על ידי מתן שירותים מותאמים אישית, תוכלו לשפר את ההיבט הטיפולי של חווית הקנייה. התאמה אישית יכולה לכלול סטיילינג אישי, מתן המלצות למוצרים המבוססים על העדפות אישיות, או אפילו ארגון אירועים וסדנאות.
  • חשבו על מוצרים לשיפור מצב הרוח: כתלות בסוג החנות ואופי המוצרים שלכם, נסו לחשוב על מוצרים מתאימים שמעוררים רגשות חיוביים ובעלי איכותיות שמשפרות את מצב הרוח. מוצרים כאלו יכולים להיות נרות ריחניים, שמנים ארומטיים, מוצרי רחצה, מוצרים אורגניים או בגדים מבדים רכים.

שילוב אסטרטגיות מסוג זה יכול לעזור לכם לנצל את ההיבט הטיפולי של חוויית השופינג. כך תוכלו ליצור חוויות שחורגות מרכישה בלבד, ומספקות תחושה של רווחה רגשית והגשמה.

התייחסו לחוויית הקנייה כחוויה תרפויטית 

כשהוא לא מוגזם או מביא להתמכרות, שופינג מפנק עבור עצמנו יכול להיות דווקא דבר חיובי, משמח ומרגיע. אם תתייחסו לרכישה אצלכם בחנות כבעלת אפקט תרפויטי, תוכלו להרוויח לא מעט מלקוחות המחפשים פורקן רגשי וחוויה מפנקת, יוקרתית ומרגשת!

מאמרים נוספים